Η ποικιλομορφία του Chardonnay το καθιστά μια από τις δημοφιλέστερες ποικιλίες του κόσμου: δίνει κρασιά για όλα τα γούστα, και «αντανακλά» το terroir (οικοσύστημα) της κάθε περιοχής σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει σημαντική διαφοροποίηση σε γεύση και άρωμα.
Το Chardonnay εμφανίστηκε στα Βαλκάνια, και συγκεκριμένα στην Κροατία και έφτασε στη Γαλλία στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ φαίνεται ότι οφείλει την εξάπλωσή του στους μοναχούς.
Στην Ελλάδα το Chardonnay καλλιεργείται σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, με το έδαφος, το μικροκλίμα και τον τρόπο καλλιέργειας να καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το είδος αλλά και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Έχει πλούσιο αρωματικό δυναμικό, με χαρακτηριστική οξύτητα και πλούσιο στόμα.