Ο Ροδίτης αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες και τη δεύτερη σε έκταση στον ελληνικό αμπελώνα. Είναι πολύ παλιά, ντόπια ερυθρή ποικιλία, που καλλιεργείται σε 32 νομούς της χώρας.
Ρογδίτης, Ροϊδίτης, Ροδομούσι, Κοκκινάρα, Κοκκινοστάφυλο, Κανελλάτο, Σουρβιώτης είναι μερικές από τις ονομασίες μιας ποικιλίας που αλλάζει σημαντικά ανάλογα με το διαφορετικό μικροκλίμα της κάθε περιοχής.
Τα κρασιά που παράγονται από τον Ροδίτη είναι δροσερά, με χαρακτηριστική οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, και αυτό κάνει την ποικιλία αυτή να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως «διορθωτική», σε ανάμειξη με άλλες.