Το όνομά του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «ξινό» και «μαύρο»: Ξινό, για την αυξημένη οξύτητα και Μαύρο, για το σκούρο χρώμα του.
Το Ξινόμαυρο είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και πολυδυναμικές ερυθρές ελληνικές ποικιλίες. Μπορεί να παράγει διαφορετικούς τύπους κρασιών (ερυθρούς, λευκούς και ροζέ).
Οι έντονες ταννίνες της ποικιλίας που μαλακώνουν με το χρόνο, και το σώμα που παραμένει παχύ και πλούσιο, δίνουν κρασιά με ξεχωριστό άρωμα και γεύση. Καλλιεργείται σε περισσότερες περιοχές από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία στην Ελλάδα και δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως το ελληνικό Pinot Noir.